Information om granit/natursten
Naturens Egenarter
Granit
- Granit er en fællesbetegnelse for bjergarter, der er dannet over mange millioner år. Granit består af kvarts, feldspat og glimmer – altså opbygget af mineraler og metaller. Ikke to stykker granit er ens, hvilket gør hvert stykke granit unikt rent optisk. Særprægene er forårsaget af naturens påvirkninger, der giver hvert stykke granit “personlighed”, charme og viser dets “livserfaring”.
Marmor / Kalksten
- Marmor består af kalk, plantedele samt skaldyr og er dannet under stort tryk ved høje temperaturer, og alle marmorplader er derfor unikke i sammensætning, farve og hårdhed. Da marmor er en kalksten, tåler dette materiale ikke syre.
Skifer
- Skifer er en forholdsvis blød, lagdelt sten dannet under tryk, der varierer i tykkelse. Skifer består af komprimerede lag af ler, mineraler og materiale fra overliggende lag, som kløves let med laget, der hvor der i vand er aflejret nedbrudte bjergarter eller skaldyr. Der findes flere typer skifer f.eks. ler-, kvarsit- og glimmerskifer, og de optræder i forskellige farvenuancer så som sort, grøn, blå, hvid og rød. Naturkløvede skiferplader, som skal deles, vil ikke være lige tykke. Skifer tåler ikke nogen form for syrebehandling.
Basalt
- Basalt bliver i daglig brug omtalt som en granit, men er egentlig dannet ved vulkansk aktivitet og er ikke sammensat på samme måde som granit. Basalt indeholder jern- og magnesiumsilikater. Basalt er meget jernholdigt og tåler derfor ingen form for syre. Syre misfarver basalt.
Nedenfor har vi beskrevet og forklaret de naturlige forekomster/kendetegn, der findes i de forskellige stensorter, og som man bør være opmærksom på, når man vælger stensort, da disse ikke må forveksles med reklamationsberettigede fejl.
Farvevariationer/årespring
- Granit- og basaltplader med disse naturtegninger kan variere meget, idet der kan forekomme store farveforskelle på samme plade. På nogle naturstenstyper kan det virke som om, visse områder mangler den originale bundfarve. På andre typer kan der forekomme store åreaftegninger, som pludselig bliver brudt af en tværgående åre eller tynde streger, som kan ligne revner. Disse plader er meget flotte for dem, der kan lide den rå natur. Når kunder køber disse typer af naturstensplader til køkken og bad, skal man være sikker på, at der er forståelse for naturens små finurligheder. Alle stensorter kan have farvevariationer/årespring. Disse er dog mest tydelige i granit. Der kan forekomme nuanceforskelle mellem 20 g 30 mm plader til samme køkken/badmiljø.
Stormønstre
- Disse mønstre kan fremtræde som forskelligt formede sten, der er klemt sammen eller som store og små årer, der løber i forskellige retninger.
Naturpletter mørke/lyse
- Forekommer oftest på finkornede typer af granit. Naturpletter fremtræder som mørke eller lyse pletter af varierende størrelser. Pletterne kan være ensfarvede eller bestå af flere farvevarianter. Disse pletter kan ikke undgås.
Småhuller/revner
- Findes i næsten alle typer af natursten. Huller (Tarolli) er en aflejring af et lille dyr eller svamp, som er rådnet eller formuldet væk. Revner (svindrevner) er den afstand, som naturen har skabt mellem de forskellige forekomster i en stentype, når sten under pres og meget kraftig varme smelter sammen over millioner af år.
Slibemærker
- Forekommer på alle typer natursten med en slebet overflade. Slibemærker vil oftest være cirkelrunde i aftegningerne, da det er slibeklodserne, der laver mærker under slibningen. Slibemærker kan ikke undgås på slebne sten, da det er sidste slibeklods inden polering, der laver mærkerne.
Glasårer
- Mocca creme og Jura Gelb marmor er eksempler på natursten, der er dannet af naturen gennem mange millioner år, og som kan indeholde glasårer. Aflejringer af enorme mængder døde skaldyr m.m., og sammenkitningen med forskellige organiske stoffer, som lejrede sig på havbunden, kombineret med enorme vandtryk, har bevirket, at man i dag har et produkt, som kan anvendes som forskellige byggematerialer. Det sammenkittede produkt kan have været udsat for forskydninger i lagene eller måske jordskælv, hvorved den sammenkittede masse har slået revner. Her er vandet sivet igennem, hvorved der aflejrede sig organiske stoffer f.eks. kisel. Disse stoffer har forenet sig med den øvrige masse og er blevet til en homogen masse. For tusinde af år siden hævede en del af havbunden sig op over vandspejlet, og derved opstod landområder med bakke og dale - bjergkæder er ligeledes opstået på denne måde. Det var nu blevet muligt via moderne arbejdsmetoder at “bryde” blokke af den sammenkittede masse, som kan saves op til f.eks. vinduesplader i 2 cm og 3 cm tykkelse eller fliser i 1 cm tykkelse. De før omtalte sammenkittede revner fremtræder nu som årer i pladerne i fagsproget kaldet “glasårer”. Disse årer gør på ingen måde pladerne svagere. Brudstyrken er større, netop hvor “glasårerne” findes. Glasårer kan forekomme i mange natursten - i granit såvel som i marmor/kalkstens typer - altså ikke blot i de i starten nævnte eksempler. Vi håber, at denne kortfattede forklaring på hvorledes natursten kan være opstået, har overbevist dig om, at “naturfejl” behandlet fagligt korrekt, ikke berettiger til reklamation.
Misfarvninger på naturstensoverflader
- Hvad skyldes de? Mange natursten indeholder foruden organiske bestanddele også andre forbindelser - frem for alt jernforbindelser. Det basiske vand, der bruges i visse limtyper, opløser disse forbindelser og reagerer med dem. Denne forbindelse trænger så op til overfladen på naturstenene. Herefter kan der ske en oxidation. Resultatet af denne forbindelse er desværre misfarvninger, der ikke kan fjernes igen.
- Hvordan forhindres de? Brug altid en lim/klæber, som er speciel egnet til opsætning og lægning af natursten, for ved denne type lim/klæber, bindes vandet fast i krystallerne og kan ikke mere ledes bort i naturstenens kapillærer.
Generel information - Plader
- • Granitplader over 270 cm anbefales delt. Vægt pr. m2 ca.90 kg. v/30 mm. tykkelse.
- • Marmorplader max. længde uden samlinger 240 cm.
- • Skiferplader max. længde uden samlinger 220 cm og ingen mulighed for pålimet kant.
- • Der kan være +/- 2mm tolerance i både størrelse og tykkelse i forhold til det oplyste mål.
- • Priserne er pr. m2 inkl. standardforkant på 1 langside og 2 ender.
Se evt. Dansk Standard for naturstens produkter.