Nedlægning af natursten - Fliser / Chaussésten
Forarbejde
- Ved nedlægning af natursten - Fliser / Chaussésten
- Uanset hvilken type belægning, du overvejer at lægge, så er der nogle generelle forhold, som det er yderst praktisk at have kendskab til. Kravene til underlagets forskellige dele, der skal bære belægningen, afhænger af jordbundsforholdene og den belastning, som belægningen skal kunne tåle.
- En terrasse eller en sti i haven kan man i princippet lægge fuldstændig, som man
- har lyst til på et ellers jævnt underlag på et tyndt lag grus.
- Skal der anlægges et fast underlag i en indkørsel, der ud over personbiler måske også bliver belastet af tankbiler, flytte- eller skraldevogne, er grundigt forarbejde vigtigt.
- Her skal underlaget være stabilt, jævnt og skal kunne lede regnvand væk. Bliver vandet ikke ledt hurtigt nok væk, kan der opstå sætninger, belægningen vil være fugtig og vinteren kan ødelægge fuger og måske også belægning. Er jorden meget fugtig, kan det være nødvendigt, at lægge dræn under området.
Krav til forskellige lag
- I en almindelig have skelnes der mellem let trafik på terrasser og gangstier samt middeltung trafik i form af småbiler og lejlighedsvis større køretøjer i indkørsler.
- Udgravningsdybden tilpasses efter lagenes tykkelse, der i skemaet er angivet efter komprimering. Lagene svinder generele ca. 15-20%, når de komprimeres. På offentlige veje og pladser, hvor belastningen er stor, vælger man ofte at lægge stenene i jordfugtig beton, det forhindrer dem i at skride og gør samtidig overfladen lettere at holde ren.
Ved nedlægning af natursten gælder følgende:
Middeltung | Let trafik | |
Belægning | min. 50 mm | 30-50 mm |
Afretningslag | 30 mm | 30 mm |
Bærelag | 150 mm | 100-120 mm |
Evt. bundsikringslag | 150 mm | 50-150 mm |
Udgravningsdybde | 360-500 mm | 230-270 mm |
Jordarbejde
- Markér det område, der skal have ny belægning, ved at banke et spyd i hvert hjørne. Bind snore stramt på spyddene - ca. 5 mm over den færdige belægning. Overkanten skal være højere end omgivende bed og plæne, fordi disse vil hæve sig med tiden. For at undgå at belægningen skrider i kanterne, skal der graves ca. 25 cm. længere ud end det færdige belægningsareal. Eventuelt kan overvejes at lægge kantsten eller anden form for forstærkning af kanterne.
- Start med at fjerne planter og rødder og fjern mulden indtil underlaget er fast. Hvis det er nødvendig af hensyn til for eksempel en bygning må der etableres et fald på belægningen, så vandet kan løbe frit.
- Når der er gravet helt ud, skal bunden komprimeres med pladevibrator eller tromle. Laget bør ikke køres over mere en 2-3 gange, og hvis der er lagt dræn, så kun en enkelt gang.
Bundsikringslaget
- Dette lag lægges hvis området udsættes for kraftig belastning og hvis jordbunden hæver sig i forbindelse med frost. Dette kan gælde for alle jordtyper undtagen hvis den indeholder meget sand. Laget skal kunne lede vandet væk og fordele lasten fra de lag, der ligger ovenpå.
Bærelag
- Stabilgrus udlægges over hele arealet, hvor det komprimeres med vibrator eller tromle. Er gruset meget tørt, bør det fugtes godt inden udlægningen. Bevæg vibratoren fra kanten og ind mod midten af arealet.
- At opbygningens lag har en ensartet tykkelse, er vigtigt af ehnsyn til den færdige overflades stabilitet og modstandsdygtighed i forhold til at forebygge sætning. Bærelaget bør heller ikke overkøres mere en de 2 til 3 gange. For kraftig bearbejdning kan presse vand op af jordbunden og ødelægge hele forarbejdet.
Afretningslaget
- Stenmelet fordeles jævnt over hele arealet. Der skal beregnes en overhøjde på 10-20 mm til sætning. Stenmel pakker sig med en hård overflade, riv herefter med let hånd hen over hele arealet. Undgå at træde på det udjævnede areal og udlæg helst ikke større arealer end der kan belægges samme dag.
- Er det større arealer, der skal belægges, er det praktisk at opdele laget i mindre felter, hvor det øverste stenmelslag afrettes ved hjælp af afretterbræt eller oversiden af en bred trærive. Der kan også bruges afretningsskinner, der kan være lange jernrør eller stælister, der lægges på hver side af arealet i den færdige højde af selve underlaget. Når belægningens overflade til sidst komprimeres trykkes belægningen 5-10 mm ned i underlaget.
- Det er vigtigt, at de første sten ligger helt rigtigt. Stenene skal lægges fra side til side, for at undgå, at belægningen vrider skævt. Stenene eller fliserne bør blandes, hvis de kommer fra forskellige paller, for at opnå en ensartethed i mønsteret.
Fugning
- Når belægningen er lagt færdig, overstrøs den med fugemateriale, der fyldes i fugerne. Også her kan med fordel anvendes stenmel, der efter vanding pakker sig og giver en hård overflade. Enten stenmel eller flise/strandsand anbefales. Det overskydende fugemateriale fejes væk, så overfladen er ren, inden den vibreres med pladevibratoren, der skal have en gummisål for ikke at beskadige belægningen. Herefter efterfyldes igen med fugemateriale. Er der ikke et godt regnvejr i sigte, må vandes med vandspreder for ikke at spule materialet op af fugen igen. Efterfyldning gentages indtil fugerne er fyldt op. Dette er en vigtig del af den løbende vedligeholdelse.
God fornøjelse med din nye belægning...
En terrasse bliver ikke voldsomt belastet,
så hvis jordbunden er fast,
kan man nøjes med bærelag og afretningslag.